• Bekijk welke training geschikt is voor jou!

    Bepaal jouw huidige level door dit korte assessment in te vullen. Dit kost je maximaal 2 minuten. Je ziet direct wat jouw niveau is!

    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
Consultancy

Smartphone marktanalyse voor Samsung Electronics

Smartenup helpt Samsung Electronics regelmatig met het verkrijgen van inzicht uit data. Onno ’t Sas riep meerdere malen de hulp van onze consultants in om hem te helpen zijn werk beter uit te voeren door inzicht te creëren met behulp van dashboards. Hij vertelt over de behoefte die ten grondslag lag aan de eerste opdrachten. “Waar wij behoefte aan hadden was een mooi vormgegeven en eenvoudig te updaten dashboard dat door middel van sterke datavisualisatie direct de belangrijkste inzichten gaf en daardoor sturend was voor de adviezen.”

 

Ik ben Consumer and Market Insights Analyst bij Samsung SEBN. Ik houd me in die rol bezig met het onderzoeken van marktdata en consumentengedrag. Dat doe ik onder andere door marktdata van GfK te analyseren. Zij verzamelen verkoopcijfers van de volledige smartphone markt binnen Nederland en België. Met die analyses probeer ik om de markt te begrijpen en daarmee ook om goede forecasts te kunnen maken. Daarmee geef ik inzichten om de business te laten groeien.

Sterke datavisualisatie

Het probleem van bijna alle data die je krijgt aangereikt is dat je op meerdere lagen de informatie eruit wilt halen. Om een voorbeeld te geven, we willen weten welke telefoons het beste verkopen, maar ook welke telefoonmerken, -types en in welke deelsegmenten. Daarnaast willen we dat per maand, per kwartaal en YTD zien. En dan ook nog voor verschillende regio’s, apart of gecombineerd. Dat zijn slechts enkele van de doorsnijdingen wij nodig hebben om advies op maat te kunnen geven. Voordat we met Smartenup werkten zochten we alle informatie op een meer omslachtige en minder gestandaardiseerde manier op. Er waren ook meer ad hoc analyses en vragen, die relatief veel  tijd in beslag namen. Waar wij behoefte aan hadden was een mooi vormgegeven en eenvoudig te updaten dashboard dat door middel van sterke datavisualisatie direct de belangrijkste inzichten gaf en daardoor sturend was voor de inzichten en adviezen.

Dashboards zijn de standaard

Toen we eenmaal begonnen met het werken met dashboards wilden we dat eigenlijk overal toepassen. Door de visualisaties heb je in één keer de belangrijkste ontwikkelingen, maar door de vele dropdowns ben je altijd in staat om in te zoomen op het niveau dat je op dat moment nodig hebt. Die flexibiliteit is een belangrijk onderdeel van bijna al onze werkzaamheden. We willen elk deelsegment kunnen analyseren en begrijpen. Na dit eerste dashboard kregen we honger naar meer. Sindsdien werken we veel met Smartenup om onze data inzichtelijk te maken en om zelf beter met data te worden via trainingen.

 

Ben jij geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het laten maken van een (Power BI) dashboard, model of proces? Neem dan contact op met Bram van de Water via bram.vandewater@smartenupcs.com.