• Bekijk welke training geschikt is voor jou!

    Bepaal jouw huidige level door dit korte assessment in te vullen. Dit kost je maximaal 2 minuten. Je ziet direct wat jouw niveau is!

    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
Consultancy

Analyse dashboard voor tennisspel van Robin Haase

Meestal houden we ons bij Smartenup bezig met HR, marketing of sales data. Maar soms doen we ook iets heel anders. Zo kwam tennisser Robin Haase naar ons toe om een dashboard te maken waarmee hij samen met Aldo Hoekstra van de KNLTB en zijn coach Raymond Knaap zijn spel nauwkeurig kon analyseren. “Deze analyses kunnen een eye-opener zijn, omdat patronen en onzichtbaarheden aan het licht komen die we voorheen niet zagen.” Aldo Hoekstra vertelt over details die een wedstrijd kunnen maken.

 

Ik ben Embedded Scientist binnen de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Binnen deze rol ben ik verantwoordelijk om zowel de staf als de spelers te ondersteunen in het optimaliseren van hun trainingsprogramma’s. Dit doe ik door het uitvoeren van onderzoeken en innovatieprojecten.

Wedstrijdanalyses

Als KNLTB zijn we al meerdere jaren bezig met het analyseren van wedstrijden. Hiervoor verzamelen we data uit tenniswedstrijden en die data verwerken we vervolgens om tot inzichten te komen. We waren op zoek naar structurele verbeteringen voor het verzamelen van data, het opbouwen van een database en het rapporteren, daarom hebben we Smartenup benaderd. Samen hebben we een dashboard ontwikkeld dat inzicht geeft in alle facetten van het spel, van service en return tot het aantal winners en fouten dat iemand slaat. En daar doen we ons voordeel mee in wedstrijden.

Patronen en onzichtbaarheden

Een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van het dashboard zijn de voorkeuren in de servicerichting van een speler. Voorheen hadden we wel een helder beeld van iemands voorkeursrichting, maar weinig inzicht hoe dit in een game kan verschillen. Dankzij de rapportage zien we nu ook hoe de richting kan veranderen op verschillende belangrijke momenten in een game, zoals bij een breakpunt. Deze analyses kunnen een eye-opener zijn, omdat patronen en onzichtbaarheden aan het licht komen die we voorheen niet zagen. Dit geeft input om te kijken hoe bepaalde onderdelen van het spel verbeterd kunnen worden.

Opstellen tactiek

Dezelfde inzichten hebben we nu ook beschikbaar voor veel tegenstanders. Hierdoor zijn we in de voorbereiding in staat het spel van tegenstanders analyseren. Wat zijn de sterke en zwakke punten van de tegenstander, en hoe kunnen we daar het best op inspelen. Op basis hiervan stellen we een tactiek samen waar we het hoogste rendement uit kunnen halen. De analyses geven natuurlijk geen garantie dat patronen ook in de wedstrijden naar voren komen, maar we hebben genoeg momenten meegemaakt waar dit wel het geval was en dit meerwaarde heeft opgeleverd. Inmiddels wordt het dashboard breed gebruikt binnen de KNLTB voor zowel de mannen-, vrouwen- als rolstoeltennissers.

 

Ben jij geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het laten maken van een (Power BI) dashboard, model of proces? Neem dan contact op met Bram van de Water via bram.vandewater@smartenupcs.com.