• Bekijk welke training geschikt is voor jou!

    Bepaal jouw huidige level door dit korte assessment in te vullen. Dit kost je maximaal 2 minuten. Je ziet direct wat jouw niveau is!

    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
Consultancy

Planningsmodel voor Exact

In 2018 detacheerde Smartenup een maand lang een consultant bij Exact om in korte tijd een geavanceerd model in elkaar te zetten. Opdrachtgever Jidde Douma vertelt over de opdracht en de belangrijkste take-away: “een simpel model benadert de werkelijkheid niet, een ingewikkeld model is niet flexibel wanneer de werkelijkheid verandert.”

 

Toen we deze opdracht uitvoerden was ik eindverantwoordelijk voor business control binnen Exact. Samen met mijn team was ik verantwoordelijk voor de hele planning, forecast en budgetten. Daarnaast analyseerden we de maandcijfers, maakten we strategische plannen en rekenden we business cases door.

Input voor rapportages

Ten tijde van de opdracht waren we bezig met het opnieuw structureren van het bedrijf. Exact was er vroeg bij met het gebruiken van datawarehouses en Power BI voor bedrijfsbrede rapportages. Voor deze rapportages is echter input nodig vanuit de verschillende business units. De uitdaging was dat we wel verschillende modellen voor verschillende units hadden, maar geen overkoepelend model. Om te garanderen dat de rapportages up to date waren, moesten we ervoor zorgen dat het overkoepelende model accuraat en gemakkelijk in gebruik was.

Meerwaarde

In het verleden werkten we met veel verschillende modellen die heen en weer gingen tussen afdelingen. Dat koste veel tijd. Het probleem was alleen dat een gedegen model bouwen ook veel tijd kost én dat daar expertise voor nodig is. Smartenup heeft oplossing geboden door een consultant te detacheren. Zij had de kennis in huis en kon al haar tijd hieraan besteden, waardoor het snel van de grond kwam. De meerwaarde van het traject was dat we hier iemand echt fulltime op konden inzetten.

 

Tijdens het project hebben we verschillende bestanden gebouwd voor de planning van FTE, Marketing, MRR en P&L. De bestanden zaten slim in elkaar. Met Pivot Tables haalden we informatie op uit de cloud. Daarmee gaven we een trend weer, waarop de business units input konden geven. Die input schoten we vervolgens met Pivot Tables weer terug naar de cloud.

Nieuwe inzichten

We hebben tijdens dit project geleerd dat de echte waarde uiteindelijk zit in hoe je het model opbouwt. Je moet een goede balans vinden. Een simpel model benadert de werkelijkheid niet, een ingewikkeld model is niet flexibel wanneer de werkelijkheid verandert. Dat zie je nu ook. In deze gekke tijden veranderen businessmodellen binnen afzienbare tijd volledig, en daar moet je op voorbereid zijn.

 

Ben jij geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het laten maken van een (Power BI) dashboard, model of proces? Neem contact op met Tommie Leisink, Head of Products & Content via tommie.leisink@smartenupcs.com