• Bekijk welke training geschikt is voor jou!

    Bepaal jouw huidige level door dit korte assessment in te vullen. Dit kost je maximaal 2 minuten. Je ziet direct wat jouw niveau is!

    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
Learning & Development

Hoe je de impact van leertrajecten meet? Sluit je aan bij onze reis!

Hoe je de impact van leertrajecten meet? Sluit je aan bij onze reis!

Een van de grootste uitdagingen van L&D is het meten van de impact van leerprogramma’s. Dit thema gaan we de komende maanden verder uitdiepen. Doe je mee?

Meten van impact

Eerder dit jaar hebben wij vijftien L&D-specialisten uitgebreid geïnterviewd over hun doelen en uitdagingen. De resultaten publiceren we binnenkort, maar een tipje van de sluier willen we vast oplichten: een van de hoofddoelen van L&D is het opzetten van leerprogramma’s. Niet heel verrassend, maar belangrijk om bevestigd te zien. Want dit is precies waaruit een van de grootste uitdagingen van L&D voortvloeit: het meten van het succes en de impact van deze leerprogramma’s en van individuele trainingen. Dat is ook lastig. Waar moet je beginnen? Hoe werkt het? Hoe doen andere bedrijven dit? Zijn er instellingen die kunnen helpen? Vragen waar ook wij, Smartenup, nog niet alle antwoorden op hebben. Maar voor een deel ook wel.

Flexibiliteit, kwaliteit en meedenken

Als wij onze L&D-partners vragen waarom zij graag met ons samenwerken, dan krijgen we vrijwel altijd dezelfde drie dingen terug: onze flexibiliteit, de consequente kwaliteit die we leveren en het feit dat we een echte sparringpartner zijn die met je meedenkt. Wij hebben ervoor gekozen om L&D-specialisten écht te leren kennen, te verbinden en te helpen ontwikkelen. Daarom vinden we het supertof om aan de slag te gaan met een thema dat een van jullie grootste uitdagingen blijkt. Het ligt ook nog eens in het verlengde van wie wij zijn en wat wij doen: wij helpen professionals, dus ook L&D-specialisten, om datagedreven te werken en om beter te worden in het werken met data. Het bewijzen van de impact van onze leertrajecten is dan ook een thema dat ons al jaren bezighoudt en waar we nu echt grondig mee aan de slag willen.

Op naar meer strategische impact

Hoe meet je de ‘return on investment’ van trainingen en leerprogramma’s? Een vraag die geschaard kan worden onder L&D-analytics. De komende maanden willen we stapsgewijs deze vraag gaan beantwoorden. Jullie hebben ons zelf aangegeven dat dit nu al een grote uitdaging is, en wij geloven dat dit de komende jaren een steeds groter thema gaat worden. Door een visie op ROI-meting van trainingen te hebben en een praktisch plan van aanpak, kun je als L&D-specialist strategische impact gaan maken. Al in 2014 schreef Training magazine over de trends in L&D-analytics en de voordelen van het inzichtelijk maken van de ROI van leertrajecten. Dit leidt namelijk tot betere programma’s met meer impact, een hogere funding voor L&D en meer support en betrokkenheid van andere functies bij L&D, zoals bijvoorbeeld de finance-afdeling. Het zorgt ook voor een betere client satisfaction – de client is in dit geval de persoon die de opdracht geeft voor de training – en maakt dat je als L&D-specialist als strategisch en businesspartner wordt gezien. Kortom, het geeft je, zoals dat zo mooi in het Engels heet, a seat at the table.

Samen onze doelen bereiken

Genoeg redenen dus om eens dieper op dit thema in te zoomen. Dat gaan we niet alleen doen door erover schrijven, maar ook door het geven van praktische tips, het delen van templates, en het publiceren van interessante interviews. Wij delen de kennis die we al hebben, maar ook de kennis die we gaandeweg opdoen. Ons doel? Jou helpen je doelen te bereiken en je grootste uitdaging aan te gaan. Ken je nog andere L&D-managers of collega’s die tips, templates en ideeën willen ontvangen? Die samen met ons willen werken aan een betere impactmeting van hun trainingen? Laat ze zich hier onderaan aanmelden voor ons blog! Of stuur een mailtje naar Eric of Tim, dat kan natuurlijk ook!