• Bekijk welke training geschikt is voor jou!

    Bepaal jouw huidige level door dit korte assessment in te vullen. Dit kost je maximaal 2 minuten. Je ziet direct wat jouw niveau is!

    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
    Selecteer een of meerdere opties:
Consultancy

Dashboard Corona thuiszitters voor de gemeente Amsterdam

Door de coronacrisis geven scholen hun lessen online. Sindsdien zijn sommige leerlingen niet meer aanwezig. Een taak voor Orm Muilwijk en zijn collega’s om ervoor te zorgen dat die kinderen weer in beeld komen. Hij vroeg Smartenup om de afdeling Onderwijs van de gemeente Amsterdam daarbij te helpen: “Het is echt een crisis. Wat je in een crisis als eerste nodig hebt is informatie. Hoeveel is het, om hoeveel gaat het – daarop moet je handelen.”

 

Ik ben strategisch adviseur kennis en informatie voor onderwijs bij de gemeente Amsterdam. We houden ons onder andere bezig met leerlingenstromen, het lerarentekort (een crisis die op dit moment onderbelicht is maar al een hele tijd bezig is), en met verzuim en schooluitval van leerlingen. De ambitie van ons Amsterdamse onderwijsbeleid is dat alle Amsterdamse kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond.

“Corona thuiszitters”

Toen Covid-19 in Nederland uitbrak leek het er even op dat de leerplichtambtenaren een rustige tijd zouden krijgen nu de scholen dicht gingen. Maar het bleek al snel dat we juist een waardevolle bijdrage konden leveren in deze tijd. Er is een mooi artikel verschenen in de Volkskrant over wat wij doen op dit moment. Met online lessen loop je tegen nieuwe uitdagingen aan. Er is een groep leerlingen ontstaan die van de radar van de scholen is verdwenen en het was hard nodig dat daar inzicht in kwam. Dat wilden wij bieden.

Behoefte aan inzicht

Het is echt een crisis. Wat je in een crisis als eerste nodig hebt is informatie. Hoeveel is het, om hoeveel gaat het – daarop moet je handelen. Daarom is een dashboard niet vandaag of morgen nodig, maar al gister. Zoals de RIVM dagelijkse inzichten toont in het aantal IC-opnames, zo wilden wij laten zien hoeveel leerlingen niet in beeld zijn. Per school, per stadsdeel, per schooltype. In Nederland heeft DUO een knap staaltje automatisering bewerkstelligd. Wij krijgen op dagelijks niveau van alle scholen binnen welke leerlingen niet aanwezig waren. Dat zijn waardevolle data. Smartenup heeft voor ons dashboards gemaakt om die data te verwerken in inzichten. Die inzichten gebruiken wij in dagelijkse overleggen met management en bestuur om de focuspunten voor de aanpak te bepalen.

Snel handelen

Wanneer je inzicht hebt kun je handelen. Ik was heel blij met de snelheid waarmee we actie konden ondernemen om te zorgen dat het aantal onzichtbare leerlingen naar beneden gaat. Door leerplichtambtenaren de leerlingen te laten bezoeken kom je er achter wat de reden is dat zij lessen niet volgen. Dat is helemaal niet altijd onwelwillendheid. Sommige leerlingen hebben thuis bijvoorbeeld geen computer. In de eerste weken hebben we direct 2500 computers ingekocht en via de scholen gedistribueerd. Dat is de rol die wij nu kunnen spelen, en daar ben ik best trots op!

 

Ben jij geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het laten maken van een (Power BI) dashboard, model of proces? Neem contact op met Tommie Leisink via tommie.leisink@smartenupcs.com